The Skin of DNA

The Skin of DNA

The skin of DNA is a painting project —with painted sculptural elements in phase II—of mixed-media on canvas exploring visual codes and symbols that play part in creating several narratives on one canvas. The circle, the blue lotus flower, visual connotations of ancient deities, and contemporary imagery extracted from modern-day advertising all intertwine like DNA filaments to create a personal diary of evocation, innuendo, and subtle statements of past and present, exploring systems of communication and negotiation.
The circled dot in both ancient and modern times’ belief systems symbolized the sun in ancient Egypt, gold in alchemy, the hours of the day, protection against evil eyes, the city center in megapolises, the crown in Kabbalah, waterhole in Aboriginal communication, end of the trail in scouting, machine learning in mathematics, alongside tens of lost, hidden or banal meanings. I have –like in DNA full circles—reverted to old elements I have used in my painting and drawing practice in the past 35 years.
The Skin of DNA is a project about closed circuits, complete life cycles, and new beginnings.


The circled dot in both ancient and modern times’ belief systems symbolized the sun in ancient Egypt, gold in alchemy, the hours of the day, protection against evil eyes, the city center in megapolises, the crown in Kabbalah, waterhole in Aboriginal communication, end of the trail in scouting, machine learning in mathematics, alongside tens of lost, hidden or banal meanings. I have –like in DNA full circles—reverted to old elements I have used in my painting and drawing practice in the past 35 years.
The Skin of DNA is a project about closed circuits, complete life-cycles and new beginnings.

في الدوائر المغلقة
في الدوائر المغلقة هو مشروع تصوير لخامات متنوعة على قماش وفي مرحلة لاحقة يشمل قطع من النحت الملون تحاول كلها كتابة عدة روايات بصرية على السطح الواحد باستخدام عناصر استخدمتها في اعمالي عبر ٣٥ سنة من الممارسة الفنية كالدائرة وزهرة اللوتس الزرقاء واقنعة بعض المعبودات من الحضارة المصرية القديمة التي هي أصل التصوير الملون. استخدم العناصر على السطح لخلق أسلوب سردي شبيه بالمذكرات الشخصية واحاول مع توزيع العناصر على الاسطح بناء
الروايات بالتلميح والكناية والاستعارة لطرح تساؤلات حول النظم البصرية في التواصل والاتصال والتفاوض.
كحلقات ال”دي إن إيه” الحلزونية المتواصلة وهي أصل حياة الخلية استخدم الدائرة منذ عقود كرمز لتشفير الفكرة……
والدائرة وقعت في نطاق الاستخدام البصري منذ بداية التاريخ المكتوب ورمزت منذ الأزل وإلى اليوم لأفكار محددة تتفاوت
بتفاوت الحضارة: فهي الشمس في مصر القديمة وهي الذهب في سحر الخيمياء وهي حماية من الحسد وهي وسط المدينة في
المدن العملاقة وهي التاج في الكابالاه وهي نبع المياه في الحضارات الاسترالية وهي نهاية الطريق في الكشافة وهي طرق
التعليم الآلي في الرياضة البحتة وهي رموز أخرى لانهائية عبر الحضارات المكانية والزمانية.
في الدوائر المغلقة هو مشروع ذاتي عن البدايات والنهايات.

استخدم العناصر على السطح لخلق أسلوب سردي شبيه بالمذكرات الشخصية واحاول مع توزيع العناصر على الاسطح بناء
الروايات بالتلميح والكناية والاستعارة لطرح تساؤلات حول النظم البصرية في التواصل والاتصال والتفاوض.
كحلقات ال”دي إن إيه” الحلزونية المتواصلة وهي أصل حياة الخلية استخدم الدائرة منذ عقود كرمز لتشفير الفكرة……
والدائرة وقعت في نطاق الاستخدام البصري منذ بداية التاريخ المكتوب ورمزت منذ الأزل وإلى اليوم لأفكار محددة تتفاوت
بتفاوت الحضارة: فهي الشمس في مصر القديمة وهي الذهب في سحر الخيمياء وهي حماية من الحسد وهي وسط المدينة في
المدن العملاقة وهي التاج في الكابالاه وهي نبع المياه في الحضارات الاسترالية وهي نهاية الطريق في الكشافة وهي طرق
التعليم الآلي في الرياضة البحتة وهي رموز أخرى لانهائية عبر الحضارات المكانية والزمانية.
في الدوائر المغلقة هو مشروع ذاتي عن البدايات والنهايات.